maandag 28 september 2015

Groepfases

Tegenwoordig is de term groepsfases overal toepasselijk Bijv; je hebt groep mensen die van horror houden een groep mensen die van romantiek films houden.  Je hebt ook groepsfases in een team op je werk of stage zie uitleg hieronder.

teamWerk jij als leider of begeleider met een groep of een team? Inzicht in groepsfasen en groepsdynamica kan je helpen om van jouw team een topteam te maken.

Het belangrijkste in werken met groepen is weten dat elke groep anders is. Hoe een groep reageert op jou als leider, of op de groepsleden of op het thema van de groep, zal iedere keer anders zijn en is dus onvoorspelbaar.

Wat wel zeker is, is dat elke groep een aantal groepsfasen doorloopt met elk hun eigen wetmatigheden. Zo krijg je als (bege)leider enkele handvaten om de groep te hanteren.
Ik geef je hieronder een overzicht van de verschillende fasen:

Verschillende groepsfasen

Voorfase

De groepsleden kennen elkaar niet, maar hebben wel allemaal een eigen verhaal, een eigen geschiedenis. Mensen nemen vaak dezelfde rol op in een groep, net door die vroegere ervaringen. Mensen gaan zich ook op een bepaalde manier gaan gedragen.
Heel erg belangrijk voor de groepsleider is om hier de nodige aandacht aan te schenken in de volgende fase.

Forming

De mensen komen samen in de groep en leren elkaar kennen. Er ontstaan interactiepatronen:
  • wie wil direct starten en wie wacht even af
  • wie zegt veel en wie weinig
  • wie stelt vooral vragen en wie geeft antwoorden
  • wie bewaakt de discussie
  • wie houdt de tijd in de gaten
  • wie let vooral op de inhoud
  • wie maakt grapjes en sfeerbepalende opmerkingen
In deze fase lijkt het alsof men bezig is met het groepsdoel, maar infeite is “hoe men iets zegt” veel belangrijker dan “wat men zegt”.
Als (bege)leider kun je in deze fase ondersteuning geven aan de groep door:
  • de groepsleden voldoende ruimte te geven om elkaar te leren kennen
  • duidelijke afspraken maken met de groep
  • duidelijkheid scheppen over de groepsdoelstellingen

Storming

Deze fase is een vrij “stormachtige” fase. De groepsleden zijn nu volop op zoek naar hun eigen plaatsje. Er komen nu ook gesprekken over de taakinhoud en taakverdeling. Van samenwerking is in deze fase nog geen sprake.
Als (bege)leider kun je in deze fase ondersteuning geven aan de groep door:
  • standvastig zijn en de regels en afspraken bewaken
  • conflictsituaties benoemen en bespreekbaar maken

Norming

In de normingfase wennen de groepsleden aan de groep, de samenwerking, de groepsdoelstellingen. De weerstand ebt weg en men begint elkaar aan te vullen. Er is sprake van echte samenwerking in plaats van strijd zoals in de vorige fase.
Misschien is de productie nog niet hoog maar de groepsleden beginnen elkaar te vertrouwen en te accepteren.
Er komt enige ontspanning in de groep en vertrouwen in de werkwijze.
Het groepsproces kan nu onderwerp van gesprek worden.
Als (bege)leider kun je in deze fase ondersteuning geven aan de groep door:
  • ruimte voor zelfstandig werk te creëren
  • initiatief uit de groep toelaten

Performing

Weinig groepen halen deze laatste fase. Vooral omdat, telkens wanneer er verandering optreedt, de groep terug naar een vroegere fase hervalt. Stel je voor dat je in een team werkt waar er iemand nieuw begint, dan zul je als team terugvallen naar bijvoorbeeld de stormingsfase. Iedereen moet opnieuw op zoek naar zijn plaats in de groep.
Kom je als groep toch in de performingfase, dan presteer je echt super goed. De groepsleden weten wat te verwachten van elkaar, iedereen kent de sterke en zwakke punten en kunnen hierop inspelen. Problemen in de groep worden constructief aangepakt.
Als (bege)leider kun je in deze fase ondersteuning geven aan de groep door:
  • ruimte laten aan de groep
  • jouw talent als coach boven halen

Benoem wat je ziet of voelt

Als (bege)leider doe je er meestal goed aan om te benoemen wat je ziet of voelt. Stel je voor dat je spanningen voelt, of dat mensen komen klagen over bepaalde mensen of afspraken, dan gooi je dit in de groep. Doe dit trouwens niet alleen bij negatieve feedback, maar geef ook regelmatig positieve feedback.
Mijn ervaring is dat er op die manier een hechtere groep ontstaat. De afspraken worden duidelijk voor iedereen. Afgaande op de reacties en op welke maneir de groep hiermee omgaat, is het een prima “groepsfasenbarometer”.

 

maandag 14 september 2015

Wie ben ik

Hallo Bloggers,

Ik ben Hilal studeer momenteel Sociaal werker op Summa Eindhoven. Volgens mijn vak wat is SCW moet ik wekelijks bloggen over onderwerpen zoals; Aangeboren of Aangeleerd. Dus iedere week zie blogs van mij op mijn blog staan. Ik heb vorige week een persoonlijk test gemaakt ( uitslag van de test zie onderaan) De test was heel kort vandaar is er groot kans dan de uitslag niet klopt, persoonlijk vind ik sommige dingen dat wel klopt en sommige niet.

De scores

Scores lopen van 1 tot 20.

Emotioneel onbekommerd

Deze schaal heeft betrekking op emotionele stabiliteit. Je scoorde 13 op deze schaal. Hoogscorers maken zich niet snel zorgen. Laagscorers zullen sneller boos, ongerust of uitgelaten zijn.

Aangeleerd je kunt zeer emotioneel zijn omdat je in je verleden veel hebt meegemaakt bijvoorbeeld je moeder heeft vroeger kanker gehad en je bent zeer emotioneel over dat onderwerp. Je kunt ook daardoor ook zeer agressief worden bijvoorbeeld als je slecht tegen kan als iemand er met kanker scheld.
Aangeboren: Je kunt ADHD aangeboren zijn en daardoor kun je zeer actief en in staat zijn om sneller boos te worden

Onbaatzuchtigheid

Deze schaal heeft betrekking op inschikkelijkheid. Je scoorde 14 op deze schaal. Hoogscorers staan meer open voor de belangen en wensen van anderen. Laagscorers gaan meer uit van hun eigen belang.

Aangeleerd: je kunt van thuis uit leren dat je ook mee moet denken met iemand andere ze wensen belangen dat je daar ook rekening mee moet houden. Maar het kan ook net andersom dat je niemand belangen en wensen je wat interesseert behalve jezelf.

Gewetensvolheid

Deze schaal heeft betrekking op doelgerichtheid. Je scoorde 14 op deze schaal. Hoogscorers hebben een sterke 'drive' om zaken op orde, geregeld te hebben. Laagscorers hebben een meer flexibele houding en kunnen beter tegen chaos.

Aangeleerd: Omdat je vanuit je opleiding of thuis situatie of vrienden situatie kunt aanleren hoe hun met zijn zaken omgaan. Als thuis je ouders niks doen met hun zaken en alleen maar laten zitten dan kun je daar voorbeeld van nemen. Maar als de mensen in je omgeving altijd netjes omgaan met hun zaken dan neem jij daar voorbeeld van.

Extravertheid

Deze schaal heeft betrekking op het nodig hebben van sociale prikkels. Je scoorde 16 op deze schaal. Hoogscorers zijn op zoek naar gezelligheid en treden graag op de voorgrond. Laagscorers treden minder snel op de voorgrond.

Aangeboren: Je kunt iemand zijn die ADHD heeft sinds zijn geboorte dat die persoon zeer actief is in de klas en naar aandacht zoekt.

Openheid

Deze schaal heeft betrekking op originaliteit en intellectualiteit. Je scoorde 14 op deze schaal. Hoogscorers treden graag buiten de betreden paden en zitten vol ideeën. Laagscorers hebben een meer praktische instelling.

Aangeboren: Sommige mensen zijn creatief en vol met ideeën en sommige mensen al hellemaal niet dat moet gewoon in je hebben.